Blommor från 1800-talet i Martin Bergströms nya tapetkollektion

15 mars, 2018

MartinBergstrom

Idag är vi glada över att få presentera tapetkollektionen Flora Hysterica i samarbete med den svenska textilkonstnären och modeskaparen Martin Bergström. Tapetkollektionen innehåller fem unika tapetmönster som alla föddes ur Martin Bergströms tusenfaldiga herbarium.

Redan vid tre års ålder kunde Martin Bergström boken Den Nordiska Floran utantill och fascinationen för blommor har varit närvarande sedan dess. Det starka intresset för floran har resulterat i en ständigt växande samling av torkade växter och de senaste åren har samlingen kommit att omfatta ett tusental blommor, där det äldsta alstret dateras till början av 1800-talet.

En blomma som plockades för ungefär tvåhundra år sedan finns kvar som en tidskapsel bland pappersarken. Den här tapetkollektionen ger den lilla blomman möjlighet att blomma igen, att tidslinjen som påbörjades fortsätter, säger Martin Bergström.

Martin-Bergstrom-Flora-Hysterica-Photowall-5

Under skapandet av kollektionen Flora Hysterica har noggrant utvalda blommor skannats genom mikroteknik för att införliva blommans alla detaljer i tapetmönstret. Den skannade bilden har sedan integrerats med en färglagd bakgrund och slutligen utvecklats med blandtekniker och färglager för nå rätt struktur och färgnyans. Ett tapetmönster kan innefatta uppemot tjugo färglager.

e50073_detailDetaljbild av Flora Hysterica 2.

e50075_detail 2

Detaljbild av Flora Hysterica 4. Tapetkollektionen består totalt av fem mönster.

Martin Bergström har på ett naturligt sätt integrerat floran i alla tapetmönster, men samtidigt behållit en stor dos dramaturgi, vilket gör att Flora Hysterica passar i hemmets alla rum och exponerar tydligt det konstnärliga arbetet bakom kollektionen.

- Det finns en frihet i kollektionen som med Photowalls flexibla tryckteknik gör det möjligt att kombinera olika mönsterdimensioner till rummets alla väggar. Jag vill ge möjligheten att skapa sin egen lilla värld i hemmeten dekorativ tillvaro med plats för reflektion och dagdrömmar, säger Martin Bergström.

Martin-Bergstrom-Flora-Hysterica-Photowall-2

Martin-Bergstrom-Flora-Hysterica-Photowall-1 Martin-Bergstrom-Flora-Hysterica-Photowall-3

Om Martin Bergström
Martin Bergström är en svensk textilkonstnär och modeskapare, utbildad i Stockholm och Berlin. Han är känd för sina fantasifulla mönster och kreationer, nästan alltid med motiv från växtriket.

Martin Bergströms universum är en sagovärld där det vackra kan vara farligt och det fula rymma oväntad skönhet.
Hans uttryckssätt inom textilkonsten är många: mode, illustration, set design eller kostym.  Men oavsett vilken form han arbetar i handlar det alltid om att berätta historier; magiska sagor med naturen som förtrollad spelplats.

Tapetkollektionen Flora Hysterica finns exklusivt hos Photowall och kan beställs som måttanpassade fototapeter för 325 kronor per kvadratmeter. Interiörbilderna är stylade av Martin Bergström och fotograferade av Thomas Klementsson.