Photowall möter författaren och illustratören Stina Wirsén

24 augusti, 2017

Ett brokigt skapande. Så kan man beskriva författaren och illustratören Stina Wirséns arbete. Hennes stora glädje, passion och terapi.

stina-wirsen-foto-carl-thorborg-blog

Stina Wirsén, foto: Carl Thorborg

Det började 1968 när Stina Wirsén var ett år gammal och höll i en penna för första gången. Det var ett ögonblick som blev livsavgörande och som ledde till en lång bekantskap och en framtida karriär. Från den dagen har det hunnit bli en examen från Konstfack i Stockholm, illustrationer i dagspress som visar allt från politik till mode, offentliga utsmyckningar i Sverige och internationellt och en massa barnböcker. Och det har inte slutat där.

– Jag älskar att skapa. Sedan jag lyfte pennan för första gången har jag inte släppt taget. Att rita är som mitt andra språk, ibland till och med mitt första. När det är som bäst känns det som att jag och min syster är små och bygger och syr hemma i barndomshemmet i Älvsjö, berättar Stina Wirsén.

utanfor-kojan-strax-bredvid-gojan-brokiga-canvas-blog

Motivet Utanför kojan strax bredvid gojan som canvastavla.

Tillsammans med sin syster Anna Hörling har Stina tagit fram produkter och leksaker kring sina älskade böcker. Många böcker som till exempel Brokiga är dessutom skapade tillsammans med Anna och Stinas mamma, Carin Wirsén. Och det mesta av deras skapande vilar på egna upplevelser.

– Vardagen är min inspirationskälla, eller egentligen en vardag med en liten twist. När Anna och jag gör leksaker, pussel och andra produkter utgår vi från vår egen barndom och adderar samtid.

Precis som Stina Wirsén berättar så förekommer det mycket vardag i de omtyckta böckerna. Karaktärerna från till exempel de populära Vem-böckerna upplever allt från bråk och vardagsbekymmer till vänskap och död men allt illustreras på ett sätt så att barnen förstår.

– För mig är kärnan barnen och det är det som jag utgår ifrån när jag skapar motiven. Att det ska vara barnnära i både uttryck och tilltal.

Stinas Wirséns böcker förvandlas till tapet och canvastavlor

Det är inte bara i böckernas värld som barnen kan uppleva de lekfulla bilderna och karaktärernas brokiga vardag. Gula katten, Nallen och deras vänner syns återkommande på SVT och bilderna från Vem- och Brokigaböckerna finns som tapet och tavla.

– Att gå från bokformat till tapet är spännande men svårt. Till exempel när jag skapade en tapet till Ersta Barnhospice utgick jag från mina akvareller och tuschmålningar i A4-storlek till att bli en tapet som täcker en hel vägg. Samma utmaning hade vi när Vem och Brokiga flyttade upp på väggen.

brokiga-myller-stina-wirsen-photowall-blog

Tapeten Brokiga Myller.

Även om bilderna och karaktärerna har flyttat upp på väggen fortsätter motiven att vara en berättelse i sig. Förutom att vara en canvastavla full med detaljer eller en färgsprakande tapet fungerar de som verktyg till föräldrarna att skapa historier, öva på att räkna med barnen och tillsammans sätta namn på saker. Trots det säger Stina att den röda tråden i böckerna inte alls är pedagogik.

– Men jag tror att allt jag gör blottar mina åsikter och min livsfilosofi och då kommer det nog fram hur berikande jag tycker det är med konst och litteratur. Och att det bidrar till möten och samtal när man läser mina böcker och tittar på mina mönster tillsammans, avslutar Stina Wirsén.

Fakta Stina Wirsén:

Bakgrund: Stina Wirsén gick ut Konstfack 1992 och har sedan dess arbetat som illustratör och författare. Hon har bland annat skapat barnböcker och gjort illustrationer till Dagens Nyheter.

Böcker i urval: Cirka 21 titlar med Vem-böckerna och cirka 18 böcker om Brokiga. Böckerna har översatts till 15 olika språk.