Höstens inredningstrender 2013

16 augusti, 2013

I utställningen Kub-ismen på årets Formex-mässa presenterar Svenska Moderådet fyra av säsongens viktigaste internationella trender ur ett nordiskt perspektiv. Lite kul att ha koll på inför hösten. Trenderna som presenterades var: maximalism, formalism, materialism och eklectisism. Kort sammanfattat innebär detta:

Eklecticism – Här blandas det hej vilt från olika stilar och epoker – och det finns inga rätt eller fel. Pasteller, starka färger, orientaliska mönster och marmoreringar. Allt går att matcha.

Formalism – Kubism, art-deco, Bauhaus och Picasso. Här är det form före funktion som gäller. Känslan är elegant, exklusiv, lyxig och chic.

Maximalism – Glöm ”less is more”, här ska det vara storslaget, teatraliskt och överdådigt. Några exempel är guld, sammet och smaragdgrönt.

Materialism – Här handlar det om att inte gömma material under olika ytor. Istället ska det vara okonstlat och man ska kunna se vad det är. Exempel på trendiga material är: spånskivor, marmor, trä, denim, papper, stickat, koppar och mässing.

formex-trends

Värt att notera alla djurmotiv och djurmönster, det blå-vita porslinet som verkligen kommer tillbaka, stormönstrade tapeter och så mycket trä och koppar. Bulliga former och trasmattor verkar också vara på intåg i höst.

Ytterligare en trend som Lotta Ahlvar, vd på Svenska Moderådet, pratade om under sin trendföreläsning var att tapetsera taket. En trend som vi gillade lite extra och hoppas få se framöver.