Möt Photowalls stylist Sten Vasseur

3 juni, 2013

Vi är verkligen stolta över våra inspirationsbilder till pinfärska kollektion Summer Memories av designern Ulrika Gustafsson. Stylisten bakom bilderna, Sten Vasseur, är florist på Grand Hôtel i Stockholm – något som visade sig vara perfekt då kollektionen innehåller vackert blommiga motiv. 

sten-vasseur-photowall

Efter att ha praktiserat i en blomsterbutik i åttonde klass visste Sten att han ville bli florist. Sedan dess har han hunnit med en hel del. Allt från tävlingar som Flower Grand Prix till att dekorera prinsessan Estelles dop och styla senaste kollektionen för Photowall. Vi ställde några frågor för att få veta mer om Sten och hans yrke.

Sten, berätta lite mer om arbetet på Grand Hôtel?
– Vi är fyra florister som arbetar heltid på Grand Hôtel. Det är ett väldigt omväxlande arbete och det är många roliga fester, middagar och event som vi dekorerar. Vi gör blommor till hotellets sviter, lobby, restaurangerna, festvåningen, uteväxter och spa. Alla snittblommor byts ut två gånger i veckan.

Vilket är det roligaste floristuppdraget hittills?
 – På Grand Hôtel är det många annorlunda stora fester med olika teman. En återkommande fest är ELLE-galan då vi dekorerar en skyltdocka med en klänning gjord av enbart blommor. Men det största uppdraget för mig var då jag var med i det floristteam, med floristen Claes Carlsson i spetsen, som skapade blommorna inför prinsessan Estelles dop i Slottskyrkan, 2012.

Vilket är ditt eget favoritmotiv i Summer Memories kollektionen?
 – Jag gillar alla de olika motiven väldigt mycket. Den som jag fastnade för först är tapeten Forest i rosa nyans. För mig är det lite Josef Frank över den.

Vilket är ditt bästa inredningstips?
 – Det finns inget rätt eller fel inom inredning. Skaffa de detaljer du verkligen gillar och blanda gärna stilar, det ger ett mer personligt och eget hem. En snittblomma ger en härlig ombonad varm känsla och det kan räcka med en enkel pion vid hallspegeln för att ge stort intryck.

Hur ser det ut hemma hos dig?
 – Hemma är det mycket blandade möbler: allt från loppisfynd till designklassiker. Funkisbord i teak blandas med skinnfåtöljer från 1900-talet och moderna lampor. I köket är det funkiskänsla med en färgglad tapet från Marimekko och ett knallrött kylskåp från Smeg. Vardagsrummet däremot är lite mer maskulint med bruna fåtöljer i mockaskinn, renhorn på väggen och hela lägenheten har vitt högblankt golv.

summer-memories-photowall

Hur tänkte du stylingmässigt när du stylade bilderna?
– Jag utgick från det första intrycket och känslan för varje tapet. Forest är för mig lite 50-tals inspirerad med John Bauer känsla. Det bruna glaset och rumsgranen ger en känsla av en insjö. Teakspegeln och fåtöljen framhäver den känsla av funkisstil som jag tycker finns i tapeten.

När det kom till A warm summer’s day fick jag en direkt känsla av att man vill sitta under en björk med en god bok och en kaffe. Denna känsla byggde jag upp med gamla pinnstolar i en björkdunge, för att få tankarna till svensk sommar vid ett litet torp eller liknande.

Rose förde tankarna till klassisk svensk herrgårdsmiljö. Formklippta buxbomhäckar med härligt doftande rosor och krattade grusgångar. Plexiglasbordet bryter det klassiska i bilden och gör det med personligt och intressant. Det svartvita fotografiet och inredningsdetaljerna är fina minnen från förr.

In the garden är för mig riktig trädgård med odling, planteringar och blommor. Sylt- och marmeladburkar går i blå, grå och vita toner med detaljer i guld och mässingstoner för och framhäva tapeten.

Kollektionen är fotograferad av Patrik Rasmussen.