Intervju med Fine Little Day!

20 juli, 2010
I maj i år inledde Photowall ett himla spännande samarbete med en av Sveriges bästa och mest lästa inredningsbloggar – Fine Little Day.
Tillsammans med sin son Otto har personen bakom bloggen, designern och fotografen Elisabeth Dunker designat två otroligt fina tapeter Ohoyoch Mountains . Båda distribueras exklusivt av Photowall. Jag har gjort en liten intervju med Elisabeth där jag frågade om hennes blogg, hennes drivkraft och samarbetet med oss.
Berätta lite om din blogg till att börja med. Hur  kom det sig att du startade den
och har du någon personlig filosofi angående det du vill förmedla genom bloggen?
- När jag startade Fine Little Day 2007 hade jag precis upptäckt och förstått vad en
blogg var, jag var relativt sen att ta till mig internet. Ända sedan tonåren var jag storkonsument
av tidningar, ofta hade jag 5-6 tidningsprenumerationer som löpte parallellt (vill inte veta
hur mycket pengar jag har spenderat på tidningsförlag genom åren). För mig har det alltid handlat om bilder i första hand. När jag läst ut tidningarna, klippte jag ut de bilder jag inte kunde göra mig av med. Bilderna satte jag sedan in i pärmar eller häften för att kunna ta fram och titta på om inspirationsmaterial. När jag såsmåningom upptäckte vilken enorm bildskatt internet innehåller sa jag upp mina tidningsprenumerationer efter hand. Det var så det började – jag samlade och producerade bilder som jag ville dela med mig av.
Filosofi, för mig tror jag att det handlar om en slags längtan. Längtan efter det enkla, lugna
okomplicerade livet. Men även om att se det vackra i vardagen. Jag tycker om tanken på att
gräva där man står och ta en sak i taget. Men jag vet inte hur väl jag lyckas, det sistnämnda är
ungefär så långt ifrån mig man kan komma…
Du har valt att arbeta mycket med bilder i din blogg. Är det ett medvetet val
som du har gjort?
- Min blogg är mycket mer en bildblogg än textblogg. Ofta är meningarna korta, ibland har
jag ingen text alls. Till viss del för att jag skriver på engelska, jag är en kratta på engelska
även om jag har blivit något bättre på senare år tack vare bloggandet. En annan anledning är
att jag ofta tycker att bilderna berättar nog och att jag vill lämna åt läsaren/besökaren att tolka. I vissa sammanhang kan en text kännas överflödig eller så känner jag att en text riskerar förvrängakänslan jag hoppas förmedla. Det finns också stunder då jag verkligen önskar att jag hadestörre förmåga att uttrycka mig med de engelska orden. Men den kanske största anledningen till att min blogg innehåller mer bild än text  är nog brist på tid och ork.
Annars arbetar du som fotograf och designer. Vad inspireras du av i ditt skapande?
- Åh, allt möjligt. Kanske fortfarande mest av bilder i olika former. Men också av upplevelser
och känslor. Något som jag alltid blir inspirerad och glad av är att strosa omkring på loppisar
och second hand affärer. Jag tycker om känslan av att, kanske hittar man en skatt! En skatt
för mig kan vara en brädbit med små stengubbar på likaväl som en fin gammal burk, tygbit eller
en trasig docka. Jag letar efter udda, handgjorda saker, folkkonst snarare än flådiga designklassiker.
Kan du berätta lite om ditt samarbete med Photowall?
- Min son Otto och jag gjorde ett mönster tillsammans. Ja, det var mest han som ritade, jag
placerade ut hans motiv – båtar i det ena mönstret och berg i det andra. Vi pratade om att det
skulle vara fint att göra det som tapet. Jag kontaktade Photowall som tyckte att det lät som en
bra idé.
Vad jag gillar med Photowall förutom att man har god kvalité i produkterna och snabb leverans,
är själva print on demand tänket. Produkterna existerar som digitala filer tills någon köper dem.
Känns som rätt väg att gå, miljömässigt.
 
Vad har du för framtida projekt och planer?
- Närmast på jobbagendan står Formexmässan i Älvsjö i augusti. Parallellt med det har jag tre
olika fotouppdrag som löper ett par månader framåt.
Här hittar du tapeterna från Fine Little Day!

ohoy   mountains