Intervju med Scandinavian surface

18 juni, 2010

Här kommer ett översatt utdrag från en intervju med Scandinavian surface hämtade från Utopia Magazine. Photowall samarbetar med Scandinavian Surface och distribuerar deras WallPiece-serie.

Kan ni ge en bakgrund till ert företag och utbildning och hur  ni etablerade er inom designområdet?

Kristine Dybwad, Katrine Nylund, Ann-Tove Engenes och Åsne Midtgarden studerade konst vid KHiB (Konsthögskolan i Bergen) i Norge och tillbringade ungerfär 10 år med att arbeta med utställningar, konsthantverk, kostymdesign och scenografi innan de grundade Scandinavian Surface.  Företaget bildades på grund av vårt växande intresse för att arbeta med design och vår önskan att etablera en gemensam plattform där våra idéer kunde komma till liv.

Scandinavian Surface är specialiserade på att utveckla ”mönster för alla typer av underlag”. Genom vår professionella bakgrund, våra färdigheter och erfarenheter kan vi erbjuda en förstklassig ytdesign och orginella lösningar för produkter som textilier, tapeter, inredningsdetaljer etc.

Scandinavian Surface är lokaliserade i Bergen, den näst största staden i Norge. Bergen är beläget på västkusten med utsikt över Nordsjön. Klimatet är milt och salt och vädret varierar. En erfaren invånare i Bergen bär alltid paraply! Bergen är branta och nära. De menar att klimatet och de geografiska förutsättningarna är perfekta för att kläcka brillianta designideer.

Har ni någon gemensam designfilosofi?

Flera år av vandring, fotografering, studier av former och utsökta färger i naturen. Att finna mönster och skönhet i trasiga och vissnade växter. Upphetsningen från att få en glimt av en älg eller en örn. Allt detta har lett till insikten att vi är djupt fascinerade av och mycket engagerade för det norska landskapet och dess natur. Vi söker alltid det som fångar den norska friskheten och vi omvandlar det till bärbara och dekorativa delar av Scandinavian surface.

Vad är det märkligaste som ni har blivit ombedda att designa?

Grafisk design för gravstenar gjorda i glas. Men resultatet blev vackert. Tillverkaren har en ny syn på gravstenar och har utvecklat transparenta, fridfyllda och eleganta minnen i glass för att hedra älskade som gått bort.

Hur gör ni när ni börjar arbetet med en ny designplan?

Vi försöker alltid att göra våra designobjekt enkla, praktiska och friska. Eftersom vi har poeter ibland oss så kan dikter vara en ledtråd till att utveckla ny design. Vi använder oss också mycket av naturen. Vi tar fotografier året runt, ofta när vi går till jobbet på morgonen.

Intervju hämtad från Utopia Magazine.

        Mountain Birch Orange Fototapet   

 Mountain Birch Orange och Chestnut Leaves. WallPiece distribueras av Photowall.